Kako smanjiti potrošnju goriva u vožnji

Kako smanjiti potrošnju goriva u vožnji

Sep 09 2019 /Komentara / Autor: MMS Rent a car

Agenti u rent a car agencijama se susreću sa razniim vozačima, iskusnim, dobrim, ali i onim koji nisu tako vešti u vožnji. 

Naravno da samo posedovanje vozačke dozvole nije dokaz da je neko i dobar vozač (iako je u našem podneblju uvreženo mišljenje o sebi kao najboljem vozaču). Loše navike u vožnji mogu da vode ka oštećivanju vozila kao i većoj potrošnji goriva, što se reklamira rent a car agenciji koja ni kriva ni dužna, mora da trpi posledice nečije loše vožnje. 

Kako bi se izbegli mogući nesporazumi i konflikti, u ovom tekstu smo pokušali da prenesemo korisna iskustva u pogledu smanjenja troškova goriva u vožnji.


Kako smanjiti potrošnju

Potrošnja goriva zavisi od tipa vozila, zapremine motora ali i od stila vožnje


Vožnja na manjem broju obrtaja motora

Trudite se da vozite u većim brzinama, pošto vožnja u manjim povećava potrošnju. Ukoliko možete da vozite na primer u trećoj brzini, nije pod moranje da prebacujete u drugu. 


Prilagodite brzinu

Svi danas negde žure, ali da li je veća brzina stalno potrebna? Nepotrebno ste ubrzali na jednom semaforu kada vas sačeka crveno svetlo na drugom. 
 

Značajno veća brzina – značajno veća potrošnja.Potrošnja goriva
 

Najekonomičnija potrošnja je pri manjim, ali ravnomernijim brzinama (testiranja su pokazali da je maksimalna ušteda i do 33%). Osim manje potrošnje, dobijate i na većoj sigurnosti u vožnji, a izbegavate i plaćanja kazni. 


Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja

Već smo rekli da je ravnomerna vožnja odlična za ekonomičnu potrošnju. Nagla ubrzanja i nagla kočenja osim cimanja putnika vodi i ka većoj potrošnji. Osim toga, motor i kočnice trpe veći pritisak koji smanjuje njihovu sigurnost i vek trajanja. 

Nažalost, svedoci smo da većina vozača u Beogradu neguju baš ovakav stil vožnje. 


Nemojte da dajete pun gas pri malom broju obrtaja

Na ovaj način motor se nepotrebno opterećuje. 


Gume

Gume su ključne i za bezbednost vožnje i za potrošnju goriva. Nove, kvalitetne gume u velikoj meri smanjuju potrošnju. Ali osim kvaliteta guma, treba voditi računa i o njihovoj optmalnoj napumpanosti. Proizvođači automobila i guma daju precizne smernice koliko treba da bude pritisak u gumama, tako da vozačima ne ostaje ništa više nego da prate te smernice. 

Ne treba posebno isticati da su vozila u rent a car agencijama opremljeni kvalitetnim gumama, vodi se računa o godišnjem dobu (zimske i letnje gume), kao i o optimalnom pritisku guma.  


Menjač brzina

Neki vozači vole automatske, a neki ručne menjače. Ručni menjači daju onaj osećaj superiornosti i kontrole u vožnji pa su više traženi. 
Ali neka navike ovih drugih mogu da vode ka većoj potrošnji i oštećenjima na motoru i menjaču. Ručni ili manuelni menjač je stvar navike kod vozača.

Ne naslanjajte ruku na menjač

Mehanizam ručnog menjača je veoma osetljiv, pritisak ruke koliko god izgledao mali može da deluje na složeni sistem menjača i posle nekog vremena da ga ošteti. 

Ne odmarajte nogu na pedalu kvačila. 

Slično kao sa držanjem ruke na ručici menjača, i naslanjanje noge na pedali kvačila možda ne deluje opasno, ali konstantan pritisak može da dovde vremenom do trljanja i oštećenja lamele i potisne ploče. To će vam biti jasno kada osetite onaj karakteritičan miris izgorele lamele, ali tada je već prekasno, ona je već toliko oštećena da mora da se zameni. 

U rent a car agencijama znaju šta se dogodilo, ali vozači skoro nikada ne prizanju da je izgorela lamella njihova greška. 

Dosta često uzrok nesvesnog držanja noge na kvaćilu može da bude loše podešeno sedište. Zato pred polazak na duži put podesite vaše sedište kako bi ste udobno sedeli. 


Ne držite auto u brzini dok čekate semafor

Gradska vožnja uključuje bezbroj čekanja na semaforu i pešačkim prelazima, kao i dosta stani-kreni pokrete. Dosta vozača drži pritisnutu pedallu kvačila dok čeka zeleno svetlo. To je siguran put do oštećenja mehanizma menjača, i veće potrošnje goriva. Osim toga, mali gubitak koncentracije može da dovede do toga da auto krene i obori pešaka. 


Filteri za vazduh

Prljavi filteri za vazduh i te kako utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju goriva. Njihova uloga je da apsorbiraju nečistoću, prašinu, izduvne gasove. Vozači koji iznajmljuju auta u rent a car agencijama, ne treba previše da brinu, dobiće vozila sa novim i potpuno ispravnim filtrima. 


Umesto zaključka

Dobre vozačke navike su potrebni u vožnji privatnog, službenog ili iznajmljenog automobila. Ukoliko svoj automobil vozite pažljivo i odgovorno, ne divljate na putu, vodite računa o potrošnji goriva, o kvalitetu kočnica i guma, tako ćete voziti svaki automobil. Kao i svaka navika i vozačka navika ne može tako lako da se menja.

Zato shvatite ove savete dobronamerno i pokušajte da se držite njih. 


TAGOVI: potrošnja /rent a car /smanjenje potrošnje /beograd rent a car /saveti za manju potrošnju /
KOMENTARA(9)
Srecko
Srecko

Navike su cudo,kako nesta naucite da radite toga se drzite do smrti tako vam je i sa voznjom.Odlican tekst.


11/Feb/2020
Srecko
Srecko

Dobar tekst za mlade vozače stariji i iskusniji vozaći sa vladali ovu lekciju.


14/Oct/2019
Srecko
Srecko

Dosta korisnih saveta osnovno je prilagoditi voznju uslovima puta.


02/Oct/2019
Nenad
Nenad
Dobri saveti, većina vozača ih potuje, ali postoje i oni drugi. Ne samo što oštećuju svoj automobil, nego ugrožavaju i druge učestnike u saobraćaju. Najteže je promeniti navike koje su stečene još u ranoj mladosti. Da li podići godište izdavanje dozvola na 21 godinu? Daluje mi kao ispravno rešenje.
10/Sep/2019
Vozac
Vozac
ako ne vozite kako treba, ne samo da cete potrositi vise goriva nego cete mnogo pre pohabati vozilo .. ovi saveti su zlata vredni za one koji umeju da ih primene ..
09/Sep/2019
sigurna brzina
sigurna brzina
onaj osecaj kada pritisnete papucicu gasa a auto poleti .. to ipak nema cenu.. naravno .. ne brze od zivota i samo tamo gde je to bezbedno i ne ugrozava druge uceniske u saobracaju ..
09/Sep/2019
ranko
ranko
ne nasedajte na razne price i one “magicne” proizvode sto iskacu iza svakog coska a sluze za štednju goriva.. videcete ih u nekim reklamama ali oprez! mislimo pre svega na tabletice koje kada se stave u rezervoar prave ustedu.. nije provereno i nema dokaza da je to zaista bas tako..
takodje ne treba stavljati ni razne magnete na crevo goriva kao ni nastavke za usisnik goriva. jednostavno, osim reklame i lepih reci za te uredjajcice nema drugih dokaza o njihovoj efikasnosti..
10/Aug/2019
marko novi sad
marko novi sad
Nosaci za prtljag povecavaju potrosnju! Prosto, veci otpor vozila tokom voznje jer je auto visi.
Ako na krovu imate samo nosače za prtljag, vaša potrošnja će biti za vise od 5%. Ali 5% konstantno, tj. svaki put kada upalite auto i vozite. Nije vam mnogo ali luksuz kosta. e sad ide najlepsi deo price.
Kada na nosace stavite teske kofere, ili dasku za surfovanje, odnosno motor, ili bajsove, pa njihove nosace, onda potrošnja moze da se poveca i za nekoliko desetina procenata. Nemojte da se zavaravate sto je nosacima predvidjeno da ideu lepo slozeni koferi. Potrosnja sa tim nema veze. Ona raste zbog zakona fizike i veceg otpora vozila pri kretanju.

Dakle, ako možete da izbegnete stavljanje prtljaga na krov, onda to obavezno uradite, jer ćete tako potrošiti manje goriva.
03/Jun/2019
amater
amater
Pravilno koriscenje klima uredjaja pravi osetnu razliku!

Klima koristi snagu motora za svoj rad, i shodno tome nije svejedno kako je koristite.

Posebno leti kada se vozite na kraćoj gradskoj relaciji, nece vam nista biti ako se vozite sa spuštenim prozorom nego da ukljucujete klimu i pravitie idealnu situaciju za kratko vreme.Kao i stanu pod klimom, ako je veća razlika temperature koju klima uređaj treba da ujednači,logicno biće mu potrebna veća snaga koju će uzimati od motora, a što povlači veću potrošnju. Numericki, iskazano ciframa, treba da znate, klima uredjaj može da potroši i pola litre goriva na predjenih 100 km.
27/May/2019

Želite da komentarišite ovaj blog?
Socijalne mreže

MMS Facebook MMSTwitter MMS YouTube

© 2017-2019. | Sva prava zadržava
MMS Autorent - rent a car

Web dizajn TeshaDesign
Kontakt informacije

MMS Autorent - rent a car
E-mail: mmsautorentacar@yahoo.com
Sajt: rentacarmms.rs
Kneza Višeslava 63
T.C. Bazar Vidikovac
Lokal 2.20


Kontakt telefoni
+381652140021
+381 11/2331445