Mali problemi sa kolima na odmoru

Mali problemi sa kolima na odmoru

Aug 30 2020 /Komentara / Autor: MMS Rent a car

Leto je vreme putovanja i godišnjih odmora. Čak i pandemija korona virusa ne može zaustaviti ljude željni peska, slane vode i sunca. Traži se najbliža otvorena granica i kreće se na put.

Najčešće se ide sopstvenim vozilom, ponekad se ono iznajmi, dok se  avio i javni prevoz izbegavaju zbog bolesti.

Tradicionalna mudrost kaže da se pred put vozilo mora dobro i temeljno proveriti:

  • da li je potrebna neka popravka,
  • veći ili manji servis,
  • da li ima ulje u motoru i manjaču,
  • da li ima dovoljno goriva, itd.


To su one krupnije stvari, ali postoje i sitniji problemi koji se brzo i lako rešavaju.

Na letovanju Marfijevi zakoni se skoro uvek ostvaruju, tako da ne rizikujte i dobro proverite i pripazite na sledeće detalje, koji se veoma često zanemare a koji itekako mogu da vam poremete planove.


Krovni nosači


Krovni nosači na vozilima služe da prime dopunski teret koji ne može da stane u gepeku vozila.

Oni definitivno moraju da se provere da li su dobro i pravilno pričvršćeni za krov.

Verovatno niste čuli koliko su krovni nosači i teret na njima važni za dobro ležanje i upravljivost vozila. Ukoliko ima previše tereta na krovu, dužina kočenja je znatno duža, a stradaju i amortizeri zbog većih G opterećenja u krivinama.

Treba biti pažljiv pri pričvršćivanju i vezivanju stvari na njima. Ne želite da vam stvari lete naokolo dok jezdite autoputevima.

Treba obratiti pažnju i na pravilno pakovanje stvari, teške treba staviti dole a lakše iznad njih.


Pranje i poliranje toplog vozila na suncu


Vozilo koje je ceo dan bilo na toplom suncu, u vožnji ili na parkingu, nikada ne treba prati šamponom. Nije dobro ni pranje hladnom vodom pod velikim pritiskom iz creva.

Razlog je taj što na ovaj način mogu da se prošire i prodube mikropukotine na laku karoiserije koji se pod dejstvom toplote raširio i razmazao po limu.

Ista oštećenja izaziva i poliranje na suncu pastom za poliranje i grubom krpom. zato polirajte vozilo tek kada se ono dobro ohladi i to što mekanijom pamučnom krpom. 


Mirišljave “jelkice”  na kontronoj tabli


Malo se zna da sve one mirišljave stvari koje su popularne i koje se stavljaju iznad komandne table sadrše hemikalije koje negativno utiču na plastiku u unutrašnjosti vozila. Posebno su štetne ukoliko je vozilo pod direktnim višesatnim uticajem sunca.

Ukoliko baš ne možete bez njih, preporučujemo da ih tokom toplih letnjih dana stavite u fioci ili ispod sedišta.


Parkiranje ispod borova, lipa i ostalog drveća


Poznato je da lipe i neki četinari ispuštaju smolu koja je veliki neprijatelj boje i laka na karoseriji automobila. Ali ponekad u potrazi za hladovinom zaboravi se i na smolu i na četinare.

Smola ima tu nezgodnu osobinu, ako je naravno ne skinete na vreme, da se tokom noći, zbog pada temperature, zgrudva i još više učvrsti na vašem autu.

Ukoliko upotrebite silu, oštetićete lak. Rešenje su specijalna sredstva za odstranjivanje smolastih supstanci, ali vi ste na odmoru, nemate ni vremena, ni želje da tražite takva sredstva, tako da ćete neko vreme imati prljav auto na koji će se sve više i više lepiti prašina i ostala prljavština.


Vožnja u kupaćem kostimu i šorcu


Svako voli leti da se raskomoti i da sa plaže uskoči pravo u auto. Ali treba da znate da slana morska voda ostavlja veoma ružne mrlje na tapaciru auto sedišta. Vrlo često može da se oseti i neprijatan miris.

Tkanine na sedištima mogu da se tretiraju specijalnim sredstvima koji sprečavaju razvoj bakterija i ostalih mikroorganizama, ali samo do određenog stepena, tako da ćete na kraju biti prinuđeni da zamenite tapacire.

Zato ne budite lenji nego se obucite ili bar pokrijte sedišta peškirom ili nekim prekrivačem.


Čišćenje zalepljenih mušica sa prednje maske


Većina vozača čisti rešetku hladnjaka vodom pod pritiskom iz creva. Ali to nije dobro.

Previše jak mlaz može da ošteti aluminijumsko saće na radijatoru.

Umesto toga, bolji su nežniji vertikalni pokreti krpom ili slabim mlazem vode iz creva. Čišćenje zalepljenih insekata na ovaj način je duže, ali produžavate vek svom hladnjaku. 


Uticaj morske vode na točkove


Ovaj problem imaju vlasnici glisera, čamaca i ostalih plovnih objekata koji koriste svoje vozilo da bih ih  transportovali i spustili u vodu.

Morska voda loše utiče na ležišta, delove kočnica i druge metalne delove točkova.

Bolje je iznajmiti šlep službu koja će to uraditi specijalizovanim vozilima koja imaju dizalicu. Jeste skuplje, ali ni točkovi nisu jeftini.


Umesto zaključka


Pomenuli smo ovih nekoliko naoko sitnih i malih probleme koji nastaju iz nepažnje, koji se lako previde, ali koji mogu itekako da vam zagorčaju odmor. Zato obratite im dužnu pažnju kako ne biste bili iznenađeni.

Ukoliko znate za neke slične probleme, molimo vas da nam pišete u komentarima.

 


TAGOVI: odmor /problemi sa kolima na odmoru /
KOMENTARA(4)
Jelena
Jelena

Ono za jelkice nisam znala, mada ima smisla. Osim toga, ta isparenja nisu baš zdrava, naročito ako vozite sa zatvorenim prozorima jer koristite klimu. A što se tiče vožnje u papučama, apsolutno se slažem. Nekoliko puta mi se desilo da sam sela za volan u sandalama i osetila kako mi peta isklizava iz njih, što samim tim ometa vožnju. Nije dozvoljeno voziti ni bos, ali i to je bolje nego neadekvatna obuća.


09/Sep/2020
Nadja
Nadja

Nisam znala ovo za mirisljave jelkice, a ja ih obozavam. Naravno sve sto je lepo ispostavi se da je stetno...


01/Sep/2020
bobi
bobi

Vožnja u kupaćem kostimu i šorcu je sasvim ok ali vožnja u papučama može biti kobna! Dodatak koji život spašava je info da je vožnja u papučama ili bosi nedozvoljena!


31/Aug/2020
avanturista
avanturista

ovo sa morskom vodom je najjace. nisam razumeo da li se mislina pranje tockova u morskoj vodi ili voznja po plicaku na moru?


31/Aug/2020

Želite da komentarišite ovaj blog?
Socijalne mreže

MMS Facebook MMSTwitter MMS YouTube

© 2017-2019. | Sva prava zadržava
MMS Autorent - rent a car

Web dizajn TeshaDesign
Kontakt informacije

MMS Autorent - rent a car
E-mail: mmsautorentacar@yahoo.com
Sajt: rentacarmms.rs
Kneza Višeslava 63
T.C. Bazar Vidikovac
Lokal 2.20


Kontakt telefoni
+381652140021
+381 11/2331445