Opasnosti koje vrebaju motocikliste

Opasnosti koje vrebaju motocikliste

Mar 03 2020 /Komentara / Autor: MMS Rent a car

Zima je već iza nas, dolazi toplo vreme i počinje sezona odmora i putovanja.

Posebno se raduju ljubitelji motora i motocikala, došlo je vreme da izvade iz garaža svoje miljenike i krenu na put. Lepo je biti na motoru, osetiti brzinu i taj “vetar u kosi”, ali vožnja na motoru krije i opasnosti.

Po američkim statistikama motociklisti čine 14 procenata svih smrtnih slučajeva koji se događaju u saobraćaju. U 2016-oj, na svakih 100 miliona pređenih milja, automobili su imali u proseku 1,45, a motocikli 26,52 sudara.


Automobili su najveća pretnja motociklistima


Motocikli imaju podjednako pravo na puteve kao i automobili, kombiji, kamioni i druga vozila, ali njihova vožnja nosi veće rizike. Većina nesreća u vezi s motociklima obično se dogodi kada vozači automobila krše njihova prava a sa tim i saobraćajne propise.  

Nezgode sa automobilima ne mogu da se uporede sa nesrećama na motorima. Udarac malog kamenčića koji se jedva oseti u automobilu, za motociklistu može da bude fatalan.

Bez obzira ko je kriv za nesreću, osoba na motociklu uvek lošije prođe. Motociklista ima 27 puta veće šanse da pogine u sudaru od vozača u automobilu.  Zato vozači automobila imaju veću odgovornost i obavezu da spreče potencijalne nesreće sa motorima.

 

Neke specifučnosti vožnje pored motora

 

Kada se na putevima pored automobila pojave i motorcikli potrebno je znati nekoliko stvari o njima i njihovoj vožnji:

 

1. Motori se drugačije ponašaju od automobila

Možda se nekom učini da vozači motora ne drže pravac, vrludaju i voze nepromišljeno, ali oni bolje vide uslove i prepreke na putu koje vozači auta ne mogu da primate. Naši putevi su puni rupa i neravnina koje on mora da zaobiđe.

Zato nemojte previše da im se približavate i držite sigurno rastojanje kako bi mogli da reagujete ukoliko motociklista promeni pravac kako bi zaobišao rupu na putu.

 

2. Veličina motora

Motori su daleko manji što sa jedne strane im omogućuje lakše snalaženje i parkiranje, ali sa druge strane su teže vidljivi.

Svaki auto ima svoje “slepe uglove” gde motorcikl može da se “sakrije”. Posebno je opasno ukoliko pokuša da prođe auto sa njegove desne strane koju vozači retko kada provere pre nego što urade neki manevar.

Veličina motora može da prevari i u proceni razdaljine, ponekad je teško reći koliko je on daleko i koliko brzo ide, a nepažljiviji vozači ih često i ne primate.

Zato treba dobro podesiti retrovizore i stranična ogledala, a ukoliko na putu ima dosta motora, okrenite glavu kako bi ste proverili iza sebe i sa strane pre nego što skrenete.

 

3. Signalna svetla na motorima

Žmigavci i stop svetla na motorima su manja i teže primetljivija, posebno noću i usled loših vremenskih uslova.

Dosta motociklista prilikom kočenja upotrebljavaju tz “kočenje motorom”, tako da se stop svetla neće ni upaliti. Kada su vremenski uslovi dobri a putevi suvi, njima je potrebno kraće vreme za kočenje, što može da iznenadi vozače automobila koji voze iza njih.

Zato ne treba voziti blizu motora kako bi imali vremena za reakciju (preporučuje se rastojanje od najmanje četiri sekunde).

 

4. Vremenski uslovi

Loši vremenski uslovi na putu više utiču na motocikliste nego na vozače automobila. Klizavi i vlažni kolovozi, prosuto ulje i gorivo, sneg, poledica, jak vetar, magla, itd., su opasniji za vozila na dva nego na četiri točka.

Manja dodirna površina sa kolovozom znači manju kontrolu prilikom skretanja i kočenja. Osim toga, loše vreme utiče i na vozače automobila tako što im ograničava vidljivost i pažnju na putu i teže (i kasnije) primećuju motocikliste.

 

5. Vožnja noću

Da se opet pozovemo na amaričke statistike koje kažu da se 43 posto smrtnih slučajeva motociklista dogodi između 18:00 i 3:00 ujutru. Motori se noću teško primećuju, tako da vozači automobila kada sunce zađe treba da obrate daleko veću pažnju na njih, a kada ih primate treba da drže veće rastojanje.

 

6. Motocikli imaju pravo na sopstvenu traku

Motocikli imaju pravo na traku isto kao i SUV ili kamioni. Namera da se sa njima podeli  traka ne samo da je opasna nego je i kažnjiva po zakonu.

To što oni mogu da voze paralelno sa automobilima ili drugim motorima, ne znači da treba tako i da se radi. Motorimat reba dati prostora i voziti iza ili ispred njih, ali nikako u istoj traci.

 

7. Raskrsnice

Raskrsnice su posebno opasne za motore. Sudar automobila na raskrsnici obično završi sa manjom ili većom materijalnom štetom, ali za motociklistu može da bude fatalno.

41 odsto nesreća motora sa smrtnim ishodima rezultat je skretanja automobila ulevo dok se motor kretao pravo ili preticao ostala vozila. Zato bez naglog skretanja ulevo ukoliko niste dobro pogledali pored i iza vas, i propustiti prvo motociklistu kada se upali zeleno svetlo. 

 

8. Predvidljivost u vožnji

Predvidljivost svih učesnika u saobraćaju je veoma bitna, a posebno je značajna za motocikliste. Oni teže mogu da se sklone ukoliko teži i veći auto odjednom skrene ili naglo zakoči.

Vozači automobila moraju na vreme dati svetlosni ili zvučni signal o svojim namerama, kako bi motociklisti mogli na vreme da reaguju.

 

Šta smo hteli reći?

Bez obzira da li putujete autom, kombijem ili na motociklu, za sve vozače sigurnost u vožnji treba da bude od najveće važnosti. Vozači većih vozila imaju i veću odgovornost za druge učesnike u saobraćaju a posebno za bicikliste i motocikliste, i zato moraju da obrate daleko veću pažnju na njih.

Kada iznajmljujete vozilo u rent a car agencijama vodite računa da vaš izbor u pogledu bezbednosti i komfornosti bude najbolji kako za vas, tako i za druge učesnike u saobraćaju, a posebno za motocikliste pošto su oni jedna od najranjivijih kategorija.

 

 


TAGOVI: motociklisti /
KOMENTARA(1)
Vozač
Vozač

Svaka čast motociklistima, ali kada oni izađu na put mene hvata muka. Ne poštuju propise, pretiču sa svih strana ponašaju se kao da su putevi njihovi. Nisu svi takvi ali dobar broj jeste.


04/Mar/2020

Želite da komentarišite ovaj blog?
Socijalne mreže

MMS Facebook MMSTwitter MMS YouTube

© 2017-2019. | Sva prava zadržava
MMS Autorent - rent a car

Web dizajn TeshaDesign
Kontakt informacije

MMS Autorent - rent a car
E-mail: mmsautorentacar@yahoo.com
Sajt: rentacarmms.rs
Kneza Višeslava 63
T.C. Bazar Vidikovac
Lokal 2.20


Kontakt telefoni
+381652140021
+381 11/2331445